Read, Eat & Art

INTERACTIEVE TENTOONSTELLING VOOR LAGER EN MIDDELBAAR ONDERWIJS

Hoe maak je taal lekker en eten gezond? En hoe breng je die boodschap over op jonge pubers? Je zou met je school in kunnen schrijven op Read, Eat & Art van Toscani en Cornel.

Met deze interactieve tentoonstelling haken zij in op het probleem van overgewicht bij kinderen. Dat doen ze op een een vrolijke, inspirerende, speelse en kleurrijke manier die kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar aanspreekt. Vanuit het thema ‘Eten en Lezen’ kunnen kinderen kijken, zoeken en allerlei opdrachten uitvoeren die te maken hebben met dit thema. Op deze manier leren ze zelf na te denken over wat gezond voor ze is. En tegelijkertijd zijn ze met taal bezig en komen ze in aanraking met kunst. Kunst die leuk en grappig is, en vooral niet al te serieus! Naarmate de kinderen wat ouder zijn gaan ze door middel van de opdrachten wat dieper op de onderwerpen in en wordt er van ze verwacht dat ze de grijze cellen iets meer benutten!

Een kleine greep uit de opstelling: Vrije associaties en woordspelingen slingeren langs de muren, geïnspireerd op het thema lezen en eten. Een kleurrijke tafel is gedekt met een dessert-teksten-kleed. Stoelen dragen fruit- en groenten–hoezen. Borden, glazen en bestek zijn met fantasie getransformeerd. Zout- en pepervaten vermalen letters. Scherven van schalen en borden vormen een nieuwe schaal. Een magneetwand met verschillende levensmiddelen leent zich voor vragen / spel / opdrachten. Er staat een tafelstuk met gevogelte en zeefruit. Een kijktoren weerspiegelt “eindeloos lekker”. Een grote caleidoscoop mixt het alfabet. Het letterbeeld verlangt naar woorden. Een uit Bouquetreeks-boeken samengesteld tafeltje citeert mierzoete taal. En de kaartenlamp wordt pas mooi als de kinderen hun zelf getekende kaarten in de molen steken.

De tentoonstelling wordt altijd georganiseerd in samenwerking met een opdrachtgever: een school, een gemeente, een diëtistenpraktijk, etc. De kinderen gaan zelf aan de slag met begeleidende opdrachten. Zij worden hierbij bijgestaan door bijvoorbeeld hun eigen leraren beeldende vorming. Die keuze ligt bij de opdrachtgever. Toscani en Cornel dragen zorg voor het goede verloop en begeleiding van de leraren. Er zijn losbladige opdrachten voor tekenen, taal en handvaardigheid. De werkvellen zijn op aanvraag als PDF’s beschikbaar (in zwart/wit). De expositie is gericht op de laatste klassen van het basisonderwijs en eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Daarnaast is de tentoonstelling open voor jong en oud.

Links:

CJP acceptant 69558641