Kunst & zo

‘Kunst & Zo’ is een serie Time Outs van een volle dag, waarin je op een fascinerende manier wordt ondergedompeld in een thema, maar waarin je ook ontspant en plezier beleeft.

Elk thema wordt benaderd met een kunstzinnig oog, maar ook met ruimte voor een knipoog. Aan Time Outs wordt meegewerkt door kleurrijke sprekers en kunstenaars en… door de deelnemers zelf. Vast en bijzonder onderdeel van de Time Out is het grand gala diner, in samenstelling en entourage geïnspireerd op het thema. Time Outs hebben maximaal 20 deelnemers.

Kunst & Genieten

Eten en drinken, sinds mensenheugenis een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars met al dan niet hongerige magen. Schilders, schrijvers, dichters gingen zich eraan te buiten, bedienden zich van hun symboliek of bezongen hun lof. In deze Time Out nemen wij je mee op een culinaire kunstreis die begint bij de fresco’s van de Romeinen en eindigt bij de eetbare kunst van vandaag. Vervolgens wordt het in meerdere opzichten genieten bij een bloemlezing van de allermooiste ( en allerleukste) poezie die er over dit thema is geschreven. Dan gaan de deelnemers zelf aan de slag. Je maakt eerst van je schort met verf een kunstwerk. Daarna bereidt de ‘keukenbrigade’ onder leiding van artistieke koks het diner – uiteraard ook een kunststukje. De ‘tafelbrigade’ – gecoacht door kunstenaars – werpt zich op de totale aankleding van de feesttafel waarvoor ook kleed en servetten moeten worden ontworpen. Iedereen is op z’n mooist voor het diner dat live muzikaal wordt begeleid. Een fotograaf zorgt voor een prachtige reportage die elke deelnemer ontvangt.

Kunst & Mode

Wat heeft kunst met mode? Corneille ontwierp dassen maar Mondriaan kwam aan al ‘zijn’ stoffen niet te pas. Grote kunstenaars hebben bewust en onbewust altijd de mode beinvloed. Met hun autonome kunst, door hun ontwerpen voor hof en theater maar ook door hun eigen extravagante of sobere kleedgedrag. En de modekoningen zelf, in hoeverre waren en zijn zij ook kunstenaar? In deze Time Out duik je met een modehistoricus en modestylist in deze materie en zul je zien hoe mode en kunst samenspannen om ons uit te dossen in kleding en accessoires, maar ook in beschilderingen en tatoeages. En niet te vergeten met make-up want, vergis je niet, ook maquillage is kunst. Dat zullen virtuoze visagisten je dan ook laten zien. ‘s Middags maak je met behulp van allerlei materialen – en geholpen door kunstenaars – iets dat het midden houdt tussen kunst en kleding. Desnoods voor eenmalig gebruik want de avond wacht het galadiner waarvoor je eigen creatie de verplichte dracht is. Onontkoombaar een modieus diner, in alle opzichten in stijl aangekleed en omlijst met live muziek. Een fotograaf zorgt voor een reportage die iedereen ontvangt.

Kunst & Design

Kunst heet autonoom te zijn, daarentegen heeft design de ‘d’ van dienstbaar. Ooit heette design dan ook ‘toegepaste kunst’. In musea zien we nog wat daarmee werd bedoeld – het glaswerk van Copier bijvoorbeeld, de stoelen van Rietveld en Macintosh, de vazen van Van der Vaart en de tapijten van Dufy en Vasarely. Kunstenaars en architecten schroomden niet om hun talent te benutten voor de vormgeving van gebruiksvoorwerpen die iets ‘deden’ met onszelf en onze omgeving. Het design van vandaag staat vooral voor industrial design. We zien het van de museumwinkel tot de Hema. Van Swatch horloges tot fluitketels. Grote industrieel ontwerpers hebben de status van kunstenaar. Kunstenaars verlenen hun diensten aan de industrie. De Time Out Kunst en Design laat je beseffen hoeveel kunst er schuilt in design. Een conservator toegepaste kunst geeft een voordracht die teruggaat tot Leonardo da Vinci; een industrial designer kijkt met ons naar de toekomst van het design. ‘s Middags speelt elke deelnemer zelf voor kunstenaar/designer. Allerlei materialen en hulpmiddelen staan tot je beschikking om een inspirerende design-opdracht uit te werken, waarbij kunstenaars je graag op weg helpen. Het diner is weer een creatie en belevenis. Schotels, tafel en entourage weerspiegelen het thema en zorgen voor avondlange gesprekstof. Overigens regelmatig onderbroken door live muzikale klanken. De mooiste momenten worden weer vastgelegd in een fotoreportage die iedereen ontvangt.

Kunst & Architectuur

Waar ligt de scheidslijn? De kleurloze nieuwbouw van de vijftiger jaren maakt geen aanspraak op het predikaat kunst maar de nog kleurlozer nieuwbouw van Betondorp (inmiddels) misschien wel. Chrysler Building in New York stond al meteen als kunstwerk te boek. En als de glazen piramide van Pei bij het Louvre kunst is dan is die van steen in Gizeh het zeker. En wat heeft Gaudi ons niet allemaal nagelaten? Zijn Sagrada Familia mag dan als kerk nog steeds onaf zijn, als kunstwerk is hij al lang klassiek. In de Time Out Kunst & Architectuur reizen we aan de hand van een bouwmeester langs de kunstzinnigste architectuur van de laatste decennia waarbij de nieuwste technologie de architecten in staat heeft gesteld tot ruimtelijke gebaren zonder weerga. We zien ook hoe kunstenaar en architect elkaar ontmoeten in de inkleuring van binnenruimtes en omgeving, en de integratie van kunst binnen de architectuur. ‘s Middags gaan de deelnemers zelf creatief aan de slag. Ieder maakt als collage een ontwerp voor de vloer- of muurschildering voor toepassing thuis. Kunstenaars helpen je op gang en wijzen je waar nodig de weg. Het diner en z’n entourage vormen weer het toepasselijke en onvergetelijke sluitstuk. Daar hoort natuurlijk live muziek bij. Elke deelnemer ontvangt een prachtige fotoreportage.

Kunst & Kleur

Wat weten wij van kleur? De natuur nemen we zoals hij is en vinden we mooi. Zodra we moeten en mogen kiezen worden we kritischer en vaak ook onzekerder. We wikken en wegen, willen van alles maar kiezen voor veilig of volgen de trend. Kleine kinderen , die durven. En grote kunstenaars zpals Appels en Corneille. Maar kleur is meer dan durf. Vraag de Bauhaus-pioniers, vraag de psycholoog, vraag de verpakkingsontwerper. Kleuren zijn signalen, symbolen, herinneringen, boodschappen en emoties. In de Time Out Kunst en Kleur zul je dat ontdekken. Daar duiken we aan de hand van een kleurexpert in het hele spectrum, zien we hoe kleuren samenhangen en elkaar versterken, ruimte scheppen, spelen met dimensies en stemmingen veranderen. Met een kunsthistoricus gaan wij terug naar Bauhaus en de kleurtheoriëen van Itten en Kandinsky, en volgen we markante kunstenaars in hun fascinatie voor kleur. ‘s Middags bekennen we zelf kleur in een opdracht waarin we onze schroom voor kleur afwerpen, Aanwezige kunstenaars moedigen je aan en steken je zo nodig een hand toe. Het diner en de tafel worden uiteraard nogal kleurrijk. Maar het diner speelt ook een spel met kleur: je eet niet wat je ziet. De fotoreportage die voor iedereeen wordt gemaakt is in kleur.

Andere mogelijke thema’s:

Kunst & Onthaasten

Kunst & Sport

Kunst & Kids

Kunst & Computer

Kunst & Kerst